19. 1. 2014 Hlučín - Darkovičky

Sestry a bratři! 

Dnes nám texty mše svaté zase ukazují na Ježíše. Trochu to souvisí i s minulou nedělí, kdy nám byl při svém křtu Ježíš představen. „To je můj milovaný Syn, toho poslouchejte.“ Ne, že bychom to nevěděli, ale je dobré to připomínat. Kdo je ten, kdo nás vede. A dnes nám jsou zase připomenuty další tituly Ježíše Krista. Které nám, zase mají něco připomenout a na něco ukázat.

Dnes nám tedy Jan Křtitel vydává o Ježíši svědectví, že je to Beránek Boží, který snímá hříchy světaa slovy, kdy říká, že On nás bude křtít Duchem Svatým, chce říci, že je pro nás dárcem Ducha Svatého.

Samozřejmě, že to jsou pro nás známá oslovení pro Pána Ježíše. Třeba to, že je beránek Boží, to sami říkáme při mši svaté. Ale dochází nám pravý význam tohoto oslovení? Beránek je totiž obětním zvířetem, beránkem, který na sebe bere naše hříchy. Už tedy při uvedení Ježíše do jeho veřejné služby o něm Jan Křtitel vyslovuje toto proroctví.

Ale Ježíš nejen, že čistí naše srdce. On ho nenechává prázdným. Naplňuje ho Duchem svatým. Nepůsobí totiž negativně, ale zároveň by se dalo říci, že když bourá, tak hned staví. Určitě to sami taky znáte, že když jdete ke svaté zpovědi a dokážete odložit nějaký hřích, necítíte vnitřní prázdnotu, ale naopak plnost radosti z toho, že jste se dokázali zbavit něčeho, co už vás dlouho svazovalo. A máte pak sílu už dále ten hřích nedělat. Samozřejmě do té doby, než se zase od Krista vzdálíme. Pak je zase třeba hledat další sílu u Pána. Duch svatý totiž vlévá nový život. Po dobré svaté zpovědi opravdu máme sílu být zase Božími dětmi, které důvěřují Bohu a přijímají ve svém životě Jeho styl.

Proč to vlastně vše dnes říkám? Důvod je jediný. Lépe poznávat a rozumět tomu, kdo Ježíš je. Kým je Ježíš pro mě osobně. Pokud budeme Ježíše znát, budeme ho moci lépe milovat a také budeme mít důvod se zase k němu po hříchu vracet.