2. 6. 2013 Hlučín

Drahé sestry a bratři! 

Dneska bych se s vámi rád zamyslel nad tím druhým čtením, které před chvílí zaznělo. Slyšeli jsme tam, jak sv. Pavel vyzývá obyvatele Galácie k tomu, aby zůstali věrni Kristovu evangeliu. On tehdy reagoval na problém té doby. Tenkrát se tam totiž vyskytli lidé, kteří hlásali pravdy odlišné od učení Ježíše Krista. V té době byl totiž velmi živý problém obřízky i pro křesťany. Ale apoštolové na svém prvním sněmu rozhodli, že nové křesťany už není potřeba obřezávat a tedy podrobovat Mojžíšským předpisům.

Dnes se zase dnešní doba potýká s jinými problémy. Můžeme se s nimi potkávat na každém kroku. Mnohdy to jsou věci, myšlenky, které se ani nezdají špatné, ale přesto jejich následování může vést k problémům a často i k různým závislostem a psychickým poruchám a někdy i nemocem. Někdy nám též mohou ukazovat jiného Spasitele. A proto je třeba se držet správného učení. Souvisí to asi s prvním přikázáním, které jak víme, zní: v jednoho Boha věřiti budeš. Ale není jen o tom, že je více Bohů. Ale je to spíš o věrnosti a lásce. O tom, že na místo Boží si nemáme stavět nic jiného.

Ale už k těm jednotlivým problémům, které mohou nastat. Samozřejmě zde není čas na to, abych zde postihl vše. Ale když tak se můžete klidně ptát, jak se jisté věci mají, co je správně apod. Pokud máte v této věci nějaké otázky, je zde možnost osobního dotazu, napsat mejl apod.

Hned na začátek bych zde zmínil Spiritismus. To je známé vyvolávání duchů. To ve školních letech zkoušel asi každý. Ale rozhodně to není tak nevinné, jak se to zdá. Když jsme se o tom učili, říkali nám, že vyvolat ducha zemřelého není z věroučného hlediska možné. Ale přesto se nějací duchové ozývají. Dost často to bývají démoni, kteří skutečně jsou, a není radno si s těmito věcmi zahrávat. Takové nevinné vyvolávání duchů někde na Škole v přírodě, nebo na výletě, může být počátkem různých problémů v budoucnosti. Najednou zjišťujeme, že se nedokážeme zbavit nějakých zlozvyků, chyb, neřestí apod. V horším případě to končí psychickou nemocí, či dokonce posedlostí.

Další věcí, které je dobré se vyvarovat je spoléhání se na mimopřirozené schopnosti přirozených věcí. Říká se tomu magie. Sem patří různé talismany, apod. Figurka, kterou si dám na lavici při maturitě, mi rozhodně nepomůže si vzpomenout na to, co nevím. Také například posvěcený růženec, který mi visí na zpětném zrcátku v autě, mě neuchrání od autonehody. Má mi připomenut Pána a to co mi říká páté přikázání o zbytečném riskování a uchovávání si zdraví svého i jiných.

Pak se dost často objevují různé horoskopy a předpovědi. Je třeba si uvědomit, že lidé dnes vkládají svou naději do všeho možného. Až se tomu někdy opravdu divíme. Ale my křesťané máme svou naději v Boží lásce. A ta je pro každého k dispozici zdarma. Navíc praktiky těchto jasnovidců spočívají v různých kyvadlech a virgulích, což funguje, ale asi to není Boží síla, nýbrž ta z druhé strany. A tady bych byl zase velice opatrný.

  Bylo by toho asi ještě mnoho, o čem by se dalo mluvit, ale bohužel není čas. Já bych v této věci buď tedy doporučil osobní rozhovor s někým z nás kněží, nebo nahlédnout do odborné literatury. Jednu dobu též na TV Noe na toto téma proběhly tzv. kulaté stoly - diskuze s odborníky, kteří se touto problematikou v církvi zabývají. Je to určitě v jejich archívu.

Ale co je pro náš život podstatné? Držet se toho co říká o těchto věcech církev a pak samozřejmě žít s Kristem. A nemusíme se ničeho bát.